FİZİKİ ŞİDDETE MARUZ KALINDIYSA
1 – Kolluk güçleri aranır (155 )
2 – Kolluk güçleri gelip sizin emniyetinizi aldıktan sonra onlarla beraber karakola gidilip şikayetçi olunur ve hastaneye gidilerek darp raporu alınır.
3 – Emniyetteki ifadeye altta belirtilen kanun maddesi de eklenip karşı tarafın tutuklu yargılanması talep edilir.
4 – Kuruma dönünce, 113 Beyaz Kod hattı aranarak veya internetten Beyaz Kod sistemine https://beyazkod.saglik.gov.tr/Giris.aspx girilip bildirim yapılır. Siteye üye değilseniz Üye ol butonundan üye olunup işleme devam edilir.
5 – Olayın ayrıntısını içeren tutanak tutulur. Tutanakta, olayın tarih ve saat bilgileri ile failin kimlik bilgilerine (eğer bilinmiyorsa açık eşkâline), olayın gelişim seyrine ve saldırının ayrıntılarına ( küfür ve hakaret varsa kullanılan kelimeler birebir aynen yazılmalıdır ) yer verilmesinin yanı sıra mutlaka olaya tanık olan personelin ve/veya hasta ve yakınlarının adları, kimlik numaraları ve imzaları, ayrıca tutanağın düzenlendiği tarih de yer almalıdır. Tutanak el yazısı ile düzenlenebilir, ancak okunaklı olması gerekir. ( olayın gerçekleştiği yerde kamera varsa bu görüntüler kayıt altına alınıp saklanır )
6 – Bu tutanak İlçe Sağlık Müdürlüğü kanalıyla İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilir.
SÖZLÜ ŞİDDETE MARUZ KALINDIYSA
1 – Kişi ASM yi terk etmeyip sözlü şiddete devam ediyorsa yine 155 aranarak kişinin uzaklaştırılması talep edilir.
2 – 113 beyaz kod aranacağı gibi yine internetten https://beyazkod.saglik.gov.tr/Giris.aspx adresine girilerek başvuru yapılabilir. Siteye üye değilseniz Üye ol butonundan üye olunup işleme devam edilir.
3 – Olayın ayrıntısını içeren bir tutanak yazılır. Tutanakta, olayın tarih ve saat bilgileri ile failin kimlik bilgilerine (eğer bilinmiyorsa açık eşkâline), olayın gelişim seyrine ve saldırının ayrıntılarına (küfür ve hakaret varsa kullanılan kelimeler birebir aynen yazılmalıdır) yer verilmesinin yanı sıra mutlaka olaya tanık olan personelin ve/veya hasta ve yakınlarının adları, kimlik numaraları ve imzaları, ayrıca tutanağın düzenlendiği tarih de yer almalıdır. Tutanak el yazısı ile düzenlenebilir, ancak okunaklı olması gerekir. (olayın gerçekleştiği yerde kamera varsa bu görüntüler kayıt altına alınıp saklanır.)
4 – Bu tutanak İlçe Sağlık Müdürlüğü kanalıyla İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilir.
5 – Başvuru sonrası İl Sağlık Müdürlüğü Çalışan Hakları ve Güvenliği Biriminden size dönüş yapılacaktır.
6 – Mahkeme ile ilgili ilk duruşma tarihini içeren celp kağıdı size ulaştığı zaman İl Sağlık Müdürlüğü Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimini arayarak duruşma tarihinin bilgisi verilir çünkü Müdürlük avukatlarına ilk duruşma bilgisi ulaşmaz. İlk duruşma sonrasında diğer duruşmalar bilgileri dahilinde yapılır ekstra haber verilmesine gerek yoktur.
7 – Müdürlük avukatları bu süreçte size ücretsiz destek verecektir.Dava sonucu ne olursa olsun size herhangi bir dava masrafı veya karşı tarafın avukatlık ücreti gibi bir ücret ödetilmesi durumu kesinlikle söz konusu değildir.