GEBELERDE ALARM BULGULARI
Kongremizin ikinci gününün ilk oturumunda Prof Dr Cihat Ünlü, aile hekimlerine gebe izlemi yaparken dikkat edilmesi gereken alarm bulgularından bahsetmiştir.
Gebelikte hipertansiyon, diabet, eklampsi ve preeklampsi durumlarında nasıl davranılması gerektiğini anlatan Prof Dr Ünlü, konvülziyonla ASM ye getirilen gebelerin müdahalesinde kullanılması için ASM de bulundurulması gereken acil ilaçlar ve bunların toksisite sınırlarından bahsetmştir.
34 haftanın altında doğacak çocuğa, sürfaktan salgılanması için streoid kullanma ve takipte dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Prof Ünlü, postpartum eklampsi vakalarında hastayı birkaç gün daha izlemenin önemini de vurgulamıştır. Oturumun son 10 dakikasında Prof Ünlü aile hekimlerinin konuyla alakalı sorularını cevaplamıştır.
TEDAVİSİ BİZDE; ÜRİNER İNKONTİNANS
Prof Dr Rahmi Onur’anlattığı ‘’Üriner İnkontinans’’ konusunda, inkontinansın hangi aşamalarının ASM şartlarında, hangi aşamaya ulaştıktan sonra üst basamağa sevk edilmesi gerektiğiyle alakalı aile hekimlerine spot bilgiler verilmiştir.
Üriner İnkontinansın, birinci basamakta tanı konmasının kolay ve zor taraflarının olduğunu belirten Prof Dr Onur, inkontinansın ülkemizde yaygın olduğunu, enfeksiyon gibi düzeltilebilir nedenli olan inkontinansın asm lerde tedavi edilebileceğini, anatomik ve cerrahi komplikasyonlar ve nörolojik nedenler sonucu oluşan inkontinans için bir üst basamağa sevk edilmesi gerektiğini söylemiştir.
GASTROÖZEFAJİYAL REFLÜYE YAKLAŞIM
Asm lerde sık karşılaşılan sorunlardan GÖRH’ na yaklaşımı Prof Dr Murat Saruç anlatmıştır.
Prof Saruç konuşmasına başlamadan önce, Birinci Basamak Koruyucu Hekimliğin en zor hekimlik olduğunu, bu nedenle büyük saygı duyduğunu, koruyucu hekimliğin güçlendirilmesinin bütün sağlık sorunlarını çözebileceğini söylemiştir.
Prof Dr Saruç, Gastroözefajiyal Reflü hastalığına nasıl yaklaşılması gerektiğini örnek vakalarla anlatmıştır.
Atipik GÖRH semptomlarına dikkat edilmesi gerektiği, her KBB semptomunun, her göğüs ağrısı şikayetinin dikkate alınması gerektiği, ilgili branşlar değerlendirmeden GÖRH tanısı konup tedaviye başlanmaması gerektiğine değinen Prof Dr Saruç, reflü için hastalara standart bir diyet listesi uygulanmadığını, hastanın reflüsünü hangi nedenler artırıyorsa ondan uzak durması gerektiği önerilmelidir de demiştir.
ÇOCUKLARDA SIK KARŞILAŞILAN ÜROLOJİK PROBLEMLER
İkon 2018 2. Günü öğleden sonraki oturumları Prof dr Bülent Önal ın “Çocukluk çağında sık karşılaşılan ürolojik problemler” oturumu ile başladı. Çocukluk çağında sünnetin çok sık yapılan müdahale olmasının sebepleri arasında hem tıbbi endikasyon ve sosyokültürel olarak detaylandıran Önal sünnet için uygun yaşın komplikasyonların daha az olması için okul Çağı öncesi yapılmasının daha uygun olduğunu belirtti. En sağlıklı sünnet yaşının 1-2 yaş arasında olduğunu düşündüğünü belirtti. 2 -6 yaş arasını kastırasyon fobisi gelişme olasılığı nedeniyle önermediğini anımsattı. Tekrarlayan üriner enfeksiyonu bulunan kız çocuklarının vajinal sineji yönünden değerlendirilmesi ve tedavisinde herhangi bir temas ya da çekmek yerine kortikosteroidli kremlerin kullanılması gerektiğini vurguladı.
ERİŞKİN VE RİSK GURUPLARINDA PNÖMOKOK AŞISI
Prof Dr Oğuz Kılınç’ ın sunduğu bu oturumda, pnömokok pnömonisi risk gurupları, mortalite oranları ve pnominiden korunma yollarından bahsedilmiştir,.Bu korunma yöntemleri içerisinde en önemlisinin aşılanma olduğu, aşının öneminin CAPİTA çalışmalarının ortaya koyduğundan bahsedilmiştir.
Prof Dr Kılınç, pnömokok ve grip aşısının birlikte yapılarak ölüm oranlarını %17 azalttığını söylemiştir.
Prof Dr Kılınç, Erişkin Bağışıklama Rehberinin tüm ASM lere dağıtıldığını ve bu rehberde kimlere aşı yapılması gerektiğiyle alakalı hususlara değinmiştir.
Prof Dr Kılınç, astım ve KOAH hastalarının aşılanma oranlarının düşük olduğunu ve bu hastaların aşılanmasının önemini vurgulayarak, konjuge ve polisakkarit aşıların bulunduğunu hangi aşının ne zaman yapılacağıyla alakalı bilgi vermiştir.
ASM DE VE EV ZİYARETLERİNDE YAŞLI HASTAYA YAKLAŞIM
Doç Dr Nil Tekin’in konuşma yaptığı oturumda, DSÖ ye göre 65 yaş ve üstü bireylerin yaşlı olarak tanımlandığından ve yaşlılık dönemlerinden bahsedilmiştir.
Doç Dr Tekin, yaşlı hastaların bizlerden ne beklediğine değinerek ‘’ yaşlı hastaların ne istediğini bilmeliyiz, çünkü Türkiye yaşlanıyor, yani yaşlanma oranı hızla artıyor ‘’ demiştir.
Ev ziyaretlerinde nelere dikkat edilmesine değinen Doç Dr Tekin; ‘’ ev ziyaretlerinde ciddi sosyal yönden desteklenmesi gerekir’’ demiştir.
SİGARAMIN DUMANINA SARMASAM SENİ
Kongremizin bugünkü son oturumunda Doç Dr Tijen Şengezer, aile hekimlerine sigaranın zararları ve topluma verdiği zararlar konusunda bilgi vermiştir.
Sigara kullanımının, ülkemizde büyük bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve sigara kullanımının tüm dünyada en büyük salgın olduğunu söyleyen Doç Dr Şengezer, 7000 tane zararlı madde bulunan sigarada, bağımlılığın nikotin nedeniyle olduğuna değinmiştir.
Kullanan kişiler yanında, kullanmayan kişilerinde zarar gördüğü sigara nedeniyle ölümler artmaktadır diyen Doç Dr Şengezer, en çok bebek ve çocukların etkilendiği pasif içicilik, sigara içmeye yatkınlığı da artırmaktadır demiştir.
KONGREMİZDE WORKSHOPLAR
İkon 2018 ana Salon dersleri dışında B salonununda deneyim paylaşımları ve Workshoplarla bilimsel programı güçlendirdi. Günün ilk deneyim paylaşımı Op Dr Murat Eğrilmez ile “10 dakikada Vertigo ” idi. Öncelikle kişinin hayat kalitesini ciddi anlamda bozan Vertigoyu tanımlarken kullanabilecek testleri ve çeşitlerinin ayrımı teorik olarak anlatıldı. Sonrasında katılımcılar ile interaktif kısma geçildi. Hem tanıda hem de tedavide kullanılan test ve manevralar katılımcılar üzerinde uygulanarak oturum tamamlandı.
B salonu oturumları Doç Dr Ebru Yılmaz Yalçınkaya’nın “Omuz ve diz muayeneleri” ile devam etti. Yalçınkaya ayrıca tanıda hasta öyküsünün çok önemli olduğunu ve özellikle hastanın rutin hayatında yaptığı ve aslında fizyolojiye uygun olmayan hareketlerin kronik ağrılara ve hareket kısıtlılığına neden olacağının altını çizdi. Kısa bir teorik anlatım sonrası uygulamaları fizik muayeneye geçilip pratik uygulama ile oturum tamamlandı.
Öğleden sonra Workshoplarla poliklinik hayatında sık sorularla karşılaştığımız “Obez çocuk , zayıf çocuk, kısa çocuk ” ile devam edildi. Oturumun değerli konuşmacısı Doç Dr Ahmet Anık, ölçümünün 2 yaş altında yatarak daha büyük çocuklarda duvara sabitlenmiş boy ölçer ile ölçülmesi gerektiğini söyledi. Boy ölçüm sonuçlarını değerlendirirken 2 yaş sonrası her ulusun kendi persantil eğrilerine göre değerlendirmesi gerektiği belirtti.
2.günün son Deneyim paylaşımı Prof Dr Mustafa Fevzi Dikici ve Uzm Dr Özgür Akbaba’nın birlikte katkı sunduğu “Asm’de Zor Durumlar: Saldırgan Hasta, Doktor Hasta,Israrcı Hasta” konusu oldu. Bir tiyatro eseri şeklinde roll play şeklinde başlayan oturumda katılan hekimler yaşadıkları zor durumları; konuşmacılarımız ise günlük poliklinik hayatımızda çok sık karşılaştığımız mesleki olarak bizleri zorlayan farklı hasta profilleriyle daha doğrusu zor hasta değil aslında zor durumlarla ilgili nasıl bir yaklaşım sergileyebileceğimizi paylaştılar.
KOLLEKTİF İSTANBUL’LA BALKAN GECESİ
Kongrenin ikinci gününde, oturumların ardından, Hıdırıllezi çimlerde karşılayan meslektaşlarımız, Kollektif İstanbul ile keyifli saatler geçirirken, aile hekimliği dilek ağacına asılan yüzlerce dilek, gecemize renk kattı.