18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası

BU YAZIYI PAYLAŞIN

Önceki haber
İSTAHED Fox Ana Haberde
Sonraki haber
Oruç ve Diabetes Mellitus

Son 50 yılda dünyanın çoğu bölgesinde sosyo-ekonomik gelişmeye doğurganlık oranındaki düşüş ve yaşam beklentisindeki çarpıcı artışlar eşlik etti. İnsanlar artık daha uzun yaşıyorlar. Ortalama yaşam süresi ve doğumda beklenilen yaşam süresi tüm dünyada uzamış durumda. Doğumda beklenen ortalama yaşam süresinin dünya genelinde 73 yıl, ülkemizde ile yaklaşık 76 yıldır.

Günümüzde pek çok insan 60’lı yaşlardan daha fazlasına kadar yaşamayı ümit etmektedir. Dünya Sağlık Örgütüne(DSÖ) göre 60 yaş ve üzeri insanların oranı 2015 yılında %12 iken 2050 yılında neredeyse iki katına ulaşacak ve %22’ye yükselecek. Ülkemizde 65 yaş üzeri nüfus 2015 yılında %8,2 iken, 2020 yılında %9,5’e yükseldi. Bu oranın 2040 yılında %16,3, 2060 yılında %22,6 ve 2080 yılında %25,6 olacağı öngörülmektedir. Ülkemizde yaşlı nüfusu günümüzde yaklaşık 10 milyondur.

Artan yaşla birlikte insan fizyolojisinde pek çok değişiklik meydana gelmektedir. Değişen ve yaş alan insanda çeşitli sağlık problemleri görülme riski ve günlük fonksiyonlarında başkalarına bağımlı kalma ihtimali artmaktadır. İlerleyen yaşla birlikte görme-işitme problemleri, sırt ve boyun ağrısı, osteoartrit, diyabet, hipertansiyon, demans, depresyon gibi durumların görülme sıklığı artmaktadır.

Yaşlı insanlarda yukarıda belirtilen sağlık sorunları ile sıkça karşılaşılabildiği gibi, sıklıkla karmaşık iç-içe geçmiş sağlık durumları görülebilir. Bu durumlar geriatrik sendromlar olarak adlandırılır. Kırılganlık, üriner inkontinans, düşmeler, deliryum, bası ülseri, fonksiyonel yetersizlik gibi durumlar geriatrik sendromların örneklerindendir.

Fonksiyonel olarak bağımsız, kendi hayatını bakıma muhtaç olmadan sürdürebilen sağlıklı yaşlılar toplumların sosyal yüklerini de azaltmaktadırlar. Bununla birlikte dünya genelinde artan yaşlı nüfusu ve yaşlanma sırasında bağımlı hale gelmede artış, toplumlarda bağımlı yaşlılara bakım sağlanması ihtiyacında bir artışa sebep olmuştur.

Yaşlılarda stresörlere karşı azalmış rezerv ve yanıt kapasitesi olarak tanımlanabilecek olan kırılganlık neticesinde olumsuz sağlık çıktılarını da getirmektedir. Bu olumsuz çıktılar genellikle fonksiyonel bağımlılık, engellilik, hastaneye yatış ya da ölümle sonuçlanabilmektedir.

Yaşlı insanların üzgün, yavaş, unutkan olmalarına dair yaygın bir izlenim olmasına rağmen pek çok yaşlı herhangi bir mental problemi olmadan uzun ve mutlu bir yaşam sürmektedir.

Depresyon yaşlılardaki en sık mental problemdir ve yaşam kalitesini bozan önemli etkenlerdendir.

65 yaşından ileri yaştaki kişiler, enfeksiyon hastalıklarına karşı da çocuklar/bebekler kadar duyarlıdır. Yaşlılar grip olduklarında hastalığı daha ağır geçirebilirler. Sinüzit, orta kulak iltihabı ve çok basit bir mikroorganizma sonucunda grip bir anda zatürre hastalığına dönüşebilir ve hayati risk taşıyabilir.

Aynı zamanda yaşlılarımızda hipertansiyon, astım, KOAH, diyabet hastalıkları da sık görülmektedir. Astım veya KOAH teşhisi olan yaşlılarda grip geçirilmesi ile hastalığında alevlenmeler görülebilir.

Hipertansiyon veya diyabet tedavisi alan yaşlı bireylerde griple birlikte kan basıncında veya kan şekerinde ani yükselmeler gözlemlenir. Böbrek hastalığı olan yaşlılarda hastalık seyri kötüleşebilir. Tüm bu hastalıklar nedeniyle yaşlı birey hastaneye yatmak zorunda kalabilir.

Yaşlıların aşısını yaptırması gereken ve en çok ölüme neden olan hastalık zatürredir. Bu nedenle, zatürre mikrobuna karşı pnömokok aşısının mutlaka yaptırılması gerekir. Bazı zatürre aşıları 5 yılda bir, bazı zatürre aşıları ise daha uzun süre aralıklarla yapılmaktadır.

Yaşlılarda pnomokok bilinen adıyla zatüre aşılaması, yıllık mevsiminde(eylül-kasım ayları arasında) grip aşısı, tetanoz aşısı ve temini mümkünse herpes zoster(zona) aşısı önerilmektedir. 65 yaş ve üzeri kişiler aile hekimlerine başvurarak, gerekli olan aşılar konusunda bilgi sahibi olabilir, aşı uygulama takvim ve planlarını belirleyebilir ve aşılarını yaptırabilirler.

İSTAHED (İSTANBUL AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİ) BİLİM KOMİSYONU

Birliğimiz gücümüz...

GÜÇLÜ İSTAHED, GÜÇLÜ AİLE HEKİMLİĞİ!

Geleneksel STK anlayışını değiştirip, tüm siyasi görüşlerden uzak bir şekilde, amacı sadece aile hekimliği sistemindeki aksaklıkları çözmek ve sistem içinde hekimlerin haklarını savunmak, yüklenen angaryalara karşı emek mücadelesi vermek olan derneğimize BURAYA tıklayarak üye olabilirsiniz.

son eklenen haberler

[instagram-feed feed=1]

@istahed

Menü