Kamuoyuna
Dünya deneyimi göstedi ki Sağlık Çalışanları bu salgında en riskli gurupta yer alıyor.
Sağlık çalışanlarının bu hastalıkla hem enfekte olması, hem enfeksiyonu yayması, hem de enfeksiyonla mücadele etme konusunda ülkemizi zor durumda bırakması en çok korktuğumuz konu.
Bu bağlamda ISTAHED olarak bizim henüz bilinen 18 vaka varken, doğru yanlış bir sürü bilgi sağdan soldan akarken söylenmesi gerekenleri açıklıkla söyleme sorumluluğumuz var. Bizler aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları diger tüm sağlık çalışanları kadar kendimiz korumalı aynı anda da olası temaslı vakalarla ilgili olarak asm lerimizde bir algoritma belirlemeliyiz.
Olası temaslı hatta bulaştırıcı bir kişinin elini kolunu sallayarak tüm aile sağlığı merkezini aksıra tıksıra geçip, polikliniğimize girip; “Ben italya dan geldim geçen hafta, şimdi de ateşim var” diyerek suratımıza öksürdüğü anda artık her şey bitmiş olacak.
Bu konuyla ilgili tüm aile hekimlerimizde bir duyarlılık oluşması ve merkezi otoritece bir algoritma önerilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Her ne kadar hastahanelerede lokal idare bunu yapıyor olsa da asm lerin işletilme biçimi nedeni ile bu tür bir değişiklik için Bakanlığımızdan bir yazı çıkması uygun olacaktır.
Bu sorun hepimizin deneyimleri, bilgi ve birlikteliği ile çözülecektir.
Aktivistlerimizle ve üyelerimizle sahadaki pratiği de dikkate alarak gördüğümüz sorunları çözmek için ürettiğimiz 14 Çözüm önerimiz şu şekildedir
1.ASM lere girişte triaj uygulamasına geçilmesi mecbur kılınmalı
2.Girişte tek personelce her hastaya sorgulama yapılmalı
3.Hasta yakınları asm lere alınmamalı
4.Girişte ateş ölçümü
5. Sadece randevulu hasta kabulu
6. Aşı izlem ertelenmeli ya da ayrı bir gün saatte kabul edilmeli
7.Okul muayenesi, sürücü ve diğer raporların iptali
8. Rutintetkiklerin iptali
9.Sık sık kapı kolları ve temas yüzeylerinde temizlik, temizlik için mesainin düzenlenmesi
10.Her gelene dezenfektanla el temizliği mecburiyeti
11. Asm lerde birime kayıtlı hasta muayenesinin geçici olarak ertelenmesi ve birim kısıtlayarak muayene yapılması
12. ASÇ lerin birim olarak değil asm olarak ortak işlerde çalıştırılması
13.Her asm de corona virüs sorumlusu belirleyip çalışma düzeni ve hijyen konusunda sorumlu ve yetkili olması
14. Performansların ertelenmesi
Konuyla ilgili olarak ayrıca ciddi bir kişisel koruyucu ekipman eksiğimiz var. Müdürlükler oldukça yetersiz sayıda eldiven ya da maske dışında hiç bir ekipman dağıtmadı. Cephedeki asker bu kez sağlık çalışanıdır. Sağlık çalışanları tam koruyucu ekipmana sahip olmalıdır. Bunu sağlamak sağlık otoritesinin en başta gelen sorumluluğudur.
Sağlık çalışanını koruyamadığımız bir salgında, halkı hiç koruyamayız. Bunun açık örnekleri geçtiğimiz aylarda dünyanın bir çok ülkesinde deneyimlendi.
Olası temaslı hatta şikayeti pozitif vakaların transportunda güçlük yaşıyoruz. Bu kişiler kendi imkanları ile hastaneye gitmekte. Bunun önüne geçilemezse bulaşmanın da önüne geçilemez.
Sonuç olarak salgının ülkemizde yayılmasını yavaşlatmayı amaçlayan önerilerimiz ve uyarılarımız konusunda Bakanlığımızın hassasiyetini bekliyor il müdürlüklerinin inisiyatif almasını ve bu savaşta başarılı olabilmek için hızlıca birlikte aksiyon almamız gerektiğini düşünüyoruz.
Saygılarımızla.
ISTAHED YÖNETIM KURULU