Müdürlük tarafından aile hekimlerine iletilen, randevu cetvellerinin randevulu ve randevusuz hasta bakılması şeklinde ayarlanması ve özellikle randevusuz hastaların geri çevrilmemesi yazısına istinaden açıklama yapma gereği hasıl olmuştur. Yazının kendi içeriğinde açıklandığı gibi aile hekimleri iş akışını kendi belirlemek, poliklinik dahil tüm görevlerini bir düzen içerisinde ifa etmektedir.
Aile sağlık merkezlerinde her hekim randevulu ve randevusuz hasta bakmaktadır. Muayenenin doğası gereği her hastaya belli bir süre ayrılmak zorundadır.
Aile sağlık merkezlerinin SADECE POLİKLİNİK YAPMADIĞI ve GEBE TAKİBİ, AŞILAMA HİZMETLERİ, BEBEK VE ÇOCUK TAKİPLERİ de bakanlığımızın da önemle vurguladığı şekilde eksiksiz sürdürülmeye çalışıldığı da unutulmamalıdır.
Fakat bu yazıya istinaden “randevusuz hastanın geri çevrilmemesi” gerektiği kısmı anlaşılamamıştır. Bu yazıda VE bakanlığımızın daha önceki yazılarında belirtildiği gibi Birinci basamak sağlık hizmetlerini veren kurumların EN AZ %50 olacak şekilde randevu açması, yapmış olduğu tüm hizmetleri (poliklinik, aşılama, izlem, takip, tarama… ) mesai saatlerinin içinde MHRS cetvelinde belirleme zorunluluğu vardır. Bu programın MÜSAİTLİĞİ ve ELVERDİĞİ ölçüde randevusuz hasta da bakmaktadır.
Randevu hastaların yoğun olduğu bir kurumda TAMAMEN HEKİMİN MÜSAİTLİĞİNE göre ve MESAİ SAATİ kavramı içerisinde hekimin HER HASTAYA YETİŞEMEYEBİLECEĞİ de unutulmamalıdır.
Bu sebeptendir ki randevusuz hizmet almak isteyen vatandaşın bekleme sürelerini göz önüne alarak planlama yapması gerekmektedir. Kişilere sağlık bakanlığı bilgilendirme servislerinin bu şekilde bilgi vermesi hatta viral enfeksiyonların da pik yaptığı bu dönemde randevulu gidip, sağlık merkezlerinde az maruziyeti önermeleri, sahada huzurlu bir ortam ve şiddet olarak yansımaması için önem arz etmektedir.