Sayın Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU, 13 Ağustos 2013 tarihinde İSTAHED ile bir araya gelmiştir. Görüşmeye İSTAHED Başkanı Dr. Esin Şener, Yönetim Kurulu üyelerimiz Dr. Mehmet Gökhan KARA ve Dr. Engin ÇAPAR ile birlikte ayrıca Aile Hekimleri Federasyon Başkanı Dr. Murat Girginer ve federasyonda yetkili üyeler katılmışlardır.
Toplantı Aile hekimlerinin sahada yaşadıkları belli başlı sorunlar üzerinde durularak somut örneklerle uygulama ve mevzuattaki sıkıntılar ifade edilerek başladı.
Söz alan Dr. Esin Şener; Aile Hekimliği ile birlikte sağlık göstergelerinin olumlu olduğunu, bireyin bir hekim tarafından takibi ile özellikle, gebe-bebek ve çocuklara yönelik koruyucu hizmetlerin arttığını, anne ölümlerinin azaldığını, bebek aşılama yüzdelerimizin dünya standartlarının üzerine çıktığını belirterek, bu başarılarda sahada çalışmakta olan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının çok büyük emeklerinin ve fedakarlıklarının olduğunu, bu şekilde sağlıkta halk arasında memnuniyetin arttırıldığını, halk memnuniyetinin illa ki çalışan memnuniyetinden geçtiğini ifade etti. Bu noktadan sonra ise Aile hekimlerinin asıl görevi olan koruyucu hekimliğe daha fazla yönlenmesi, kronik hastalıkların takipleri, hastalıkların ortaya çıkmadan önlenmesi, komplikasyonların önlenmesi ve kontrol altına alınması vs. gibi birinci basamağa yönelik çalışmaların artması gerektiğini belirtmiştir.
Sözlerinin devamında; “Aile hekimleri kendi görevlerini yapmak istemektedir, toplumda hastalıklar ortaya çıkmadan tedavi etmek,sağlık göstergelerini iyileştirmek istemektedir, ancak hali hazırda sürekli değişimler ile sürekli mevzuat değişiklikleri ile aile hekimlerine yeni iş yükleri gelmekte, bu da belirsizliği arttırarak moral ve motivasyonumuzu kötü etkilemektedir, son dönemde 2.Basamak hastanelerinde aile hekimlerine nöbet konulacağı gündemde sıcak bir gelişme olarak bulunmaktadır, biz koruyucu hekimliğe, Aile hekimliğine gönül vermiş kişiler olarak durumdan çok rahatsızız, 2.basamağın görevini yerine getirmeye başlamanın, Aile hekimliğinin sonu olacağını düşünmekteyiz, bu zamana kadar ortaya konulan tüm gayretlerin ve emeklerin boşa çıkması anlamına geleceğini düşünmekteyiz .Bu saptamalar ile bir başka kurumda görev ifa etmek yerine, aile hekimlerinin kendi kurumlarında asıl işleri olan koruyucu hekimliği ifa etmeleri, imkan ve yetkilerinin artırılması, hizmet içi eğitimlerinin genişletilerek arttırılmasının, önümüzdeki yıllarda toplumumuzun sağlık menfaatlerine çok daha uygun düşeceğini ifade etmek istiyoruz” dedi.
Sayın Bakanımız ise; Nöbetin Hekimlikte olmaz ise olmaz olduğunu, insanın bir kolu gibi olduğunu ve çalıştırılmayan bir uzvun giderek köreleceğini ifade ederek, “istediğimiz bir başka basamaktaki boşluğu doldurmak değil, aksine hekimlerin acil tecrübelerinin arttırılmasıdır. Hekimliği bu yönünün de geliştirilmesini sağlamaktır.” dedi. Birinci basamak ile ikinci basamağın birbirinden keskin sınırlar ile ayrılamayacağını, birbirine bağımlı olduğunu, yine aile hekimlerine konulacak nöbetin ise aslında aile hekimlerine başvurması gereken ancak gidemeyen kişilerin de yakalanmasını amaçladığını ifade ederek, nöbet uygulamasına başlayacaklarını belirtti.
Toplantıda ayrıca Kamu binası dışında çalışan ASM ler için, kolaylaştırıcı ve mali yükü azaltan ek tedbirlerin getirilmesi, negatif performans sisteminin sorumluluk yükünün kayıtlı hastalara da paylaştırılması, bunun dünya üzerinde ki çeşitli örnekleri sunulmuş ve Bakanımız tarafından not alınmış olup bir sonraki toplantıda somutlaştırılması istenmiştir.
İSTAHED YÖNETİM KURULU