10 Şubat 2018 tarihinde İstanbul Dedeman Otel’de Hero Baby ve İSTAHED’in birlikte düzenlediği ”Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme” akademisi yapılmıştır.
Akademide açılış konuşmasını, İSTAHED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir yapmıştır. Yoğun ilgi gösterilen akademide, Dr. Demir katılımcılara, İSTAHED’in son zamanlarda neler yaptığıyla alakalı bilgi vermiştir. Dr. Demir; “Sağlıkta Şiddet bizim için en önemli konulardan biridir. Bu nedenle şiddetin bizimle alakalı bölümünü azaltabilmek için ilçe toplantıları düzenleyip, ‘ Altı Üstü Bir İmza ‘ projesiyle hekim arkadaşlara raporlarla ve attıkları imzanın hukuki boyutuyla alakalı bilgi verdik. Böylece sahada ortak bir dil oluşturulmasını sağlamaya çalıştık. Ancak bu, şiddet olaylarını bir nebze azaltabilir. Şiddet olaylarının azalması için asıl yapılması gereken etkin ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ çıkması ve bununda Türk Ceza Kanunu’nda yer almasıdır. Bu nedenle tüm STK’larla görüşüldü ve ortak çalışmalar yapılmaya karar verildi. Görüşmelere ve bu konuda çalışmalara devam edilecektir” demiştir.
Ardından Dr. Demir, İstanbul’da büyük bir sorun olan adli ve defin nöbetlerinin kaldırılması için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan görüşme sürecinden bahsederek, zorunlu adli ve defin nöbetlerinin kaldırıldığını, gönüllülük esasıyla tutulacağını söylemiştir. Konuşmasının sonunda Dr. Kutbettin Demir, İSTAHED’in bu yıl 1-5 Mayıs’da, Kıbrıs Kaya Artemis Otel’de 5.sini düzenleyeceği İKON 2018’e tüm misafirleri davet etmiştir.
Akademinin öğleden önceki ilk oturumunda Prof. Dr. Merih Çetinkaya, “Sarılıklı Bebek İzlemi” hakkında aile hekimlerine bilgi vermiştir. Hekimlerin ilk hedeflerinin hiperbiluribinemiyi önlemek olduğunu, bebeğin biluribine ne kadar maruz kaldığının kern ikterus için önemli bir kriter olduğundan bahsetmiştir. Göbek hizasını geçen sarılığın önemli olduğuna değinen Prof. Çetinkaya; “Son zamanlarda biz hekimlerin en önemli yanlışı inspeksiyonla bilirubin değerine karar vermeye çalışmamızdır, bu bazen yanılgılara neden olabilir, o nedenle biluribin değerlerine tahlille bakılmasında fayda vardır” demiştir.
İkinci oturumda Prof. Çetinkaya; “Sağlıklı Yarınlar Beslenmeyle Başlar” sloganıyla giriş yaptığı “Bebekler ve Çocuklarda Tamamlayıcı Beslenme” konusunu anlatmıştır. Anne Sütünün önemine değinen Prof. Dr. Çetinkaya, özellikle 6ay – 1 yaşa kadar anne sütünün öneminden, her annenin süt içeriğinin ve değerlerinin farklı olduğundan bahsetmiştir.
Öğleden önceki oturumların ardından 3 adet iKON 2018 çekilişi yapılmış ve şanslı katılımcılara İKON 2018 kayıt ve konaklama hediye edilmiştir.
Öğleden sonraki oturumda Prof. Dr. Ahmet Akçay, “Çocuklarda Atopik Dermatit ve Cilt Bakımı” konusuyla aile hekimleriyle bir araya gelmiştir. Atopik dermatit görülen bebeklerde, ilerleyen dönemlerde besin allerjisi, daha ileri ki yaşlarda allerjik rinit ve astım görülebileceğine değinmiştir. Prof. Akçay; “Genetik risk faktörleri olan atopik dermatit derecesi ne kadar yüksekse, allerjik rinit ve astım riski o kadar yüksektir.” demiştir. Konuşmasının son bölümünde Prof. Akçay, bebeklerde cilt bakımı ve bozulan cilt bariyerinin nasıl düzeltilebileceği ile alakalı, aile hekimlerine pratik bilgiler vermiştir.
Akademi sona ererken 2 adet İKON 2018 çekilişi yapılmıştır. Bu şekilde İSTAHED AKADEMİ’de toplamda 5 şanslı katılımcıya İKON 2018 kayıt ve konaklama hediye edilmiştir.