Dünya genelinde menenjit hastalığı konusunda farkındalık yaratmak ve bu hastalıkla mücadele etmek adına her yıl 24 Nisan olarak kabul edilen Dünya Menenjit Günü 2022 yılı itibariyle 5 Ekim’de kutlanmaya başlandı.
Menenjit, beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanması sonucu gelişmektedir. İlk birkaç saatte üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer bulgular (ateş, baş ağrısı ve kusma) gösterip birkaç saat içinde ilerleyerek 24 saat içinde ölüme neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Her yıl yaklaşık 250 bin kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ölümle sonuçlanmayan vakalarda ise; işitme kaybı, beyin hasarı, böbrek hasarı, uzuv kayıpları ve sinir sistemi sorunları gibi kalıcı hasarlar bırakabilen hastalıklardır. Menenjit her yaş grubunda tehlikeli olmakla birlikte özellikle 1 yaş altı çocuklarda, bazı ülkelerde genç yetişkinlerde daha sık görülmektedir.
Ülkemizde en sık menenjit etkenleri olan pnomokoklara,Haemophilus influenzae tip b’ye karşı olan aşılar çocukluk çağı Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer almaktadır ancak Meningokok etkenlerine karşı olan aşılar çocukluk çağı Bakanlık takviminde yer almadığı için reçete edilerek eczaneden temin edilerek uygulanabilmektedir.
Meningokok menenjiti her yıl dünyada yaklaşık 1 milyon 200 bin kişide görülmekte ve 135 bin kişide ölüme yol açmaktadır. Meningokok hastalıkları Türkiye’de ise yılda 1.500 civarında vaka ve 350 civarında da ölüme neden olmaktadır. Özellikle bebeklik ve çocukluk yaş grubunda bu aşıların uygulanması hayati öneme sahiptir.
Meningokok menenjitine daha çok 5 tip sebep olmaktadır. Bunlar A, B, C, W, Y tipleridir. Bunların dört tanesine karşı, A, C, W, Y koruyuculuk sağlayan dörtlü aşı dediğimiz bir meningokok aşısı bulunmaktadır. Bir de B tipine karşı koruyuculuk sağlayan bir aşı bulunmaktadır. Her iki aşıda cansız olup; ülkemizde 2. aydan itibaren ruhsatlıdır ve uygulanmaktadır. Her iki aşınında yapılması koruma için önerilmektedir.
Erişkinde menenjit özel aşı gruplarına (dalağı alınmış kişiler gibi) önerilmektedir. Ayrıca Menenjit aşısı seyahat sağlığı çerçevesinde erişkinlere yapılmaktadır. HAC, Ümre ziyaretleri için yapılması gereken aşı sınıfında olup; ilçe sağlıklarda yapılmaktadır.
Menenjitten korunmada en etkili yol aşıdır… Sağlıklı günler dilerim.
Uzm. Dr. Handan Selda Karahan